Vrlo kratak uvod u otvoreni pristup

Peter Suber

Otvoreni-pristup (OP) književnost je digitalna, online, besplatno, i bez većine ograničenja autorskih prava i licenciranje. Ono što je moguće je internet i pristanka autora ili autorskih prava-držač.

U većini polja, naučnih časopisa ne plaćaju autore, koji se zbog toga pristati na OP bez gubitka prihoda. U tom smislu stručnjaci i naučnici su vrlo različito se od većine muzičara i film odluka, i kontroverze oko OP muzike i filmova ne nose preko istraživanju literature.

OP je u potpunosti kompatibilan sa peer review, i sve glavne OP inicijative za naučnih literaturi insistiraju na svojoj važnosti. Baš kao autori članaka iz časopisa donirati svoj rad, tako da većina urednika i sudije časopisa učestvuju u peer review.

OP literatura nije slobodan za proizvodnju, čak i ako je jeftinije proizvesti od konvencionalno objavljene literature. Pitanje je da li naučnoj literaturi može biti jeftin, ali da li postoje bolji načini da plati račune nego naplaćivanjem čitalaca i stvaranje pristup prepreke. Poslovni modeli za plaćanje računa ovisi o tome kako se OP isporučuje.

Postoje dva primarna vozila za isporuku OP za istraživanje članaka: OP časopisima i OP arhiva i spremišta.

Postoje dva primarna vozila za isporuku OP za istraživanje članaka: OP časopisima i OP arhiva i spremišta.

  • OP arhivi ili repozitorijume ne obavljaju kolegijalni pregled, ali jednostavno se njihov sadržaj slobodno raspolaganje svijetu. Oni mogu sadržavati unrefereed Preprinti, referentnim postprint, ili oboje. Arhiva možda pripadaju institucijama, kao što su univerziteti i laboratorija, ili disciplina, kao što su fizika i ekonomije. Autori mogu arhivirati svoje Preprinti bez dozvole bilo koga drugog, i većina časopisa već dozvoljava autorima da arhivirati svoje postprint. Kada arhivi u skladu sa metapodataka protokol Otvoreni Arhive Inicijativa, onda su interoperabilne i korisnici njihov sadržaj možete pronaći ne znajući što postoji arhivi, gdje se nalaze, ili ono što oni sadrže. Tu je sada open-source softvera za izgradnju i održavanje arhivi OAI-kompatibilan i zamah u svijetu za njegovo korišćenje.
  • OP žurnali obavljaju kolegijalni pregled i onda bi odobrila sadržaja slobodno na raspolaganju u svijetu. Njihovi troškovi se sastoje od kolegijalni pregled, rukopis priprema, i prostor na serveru. OP žurnali plaćaju račune mnogo načina emituje televizijske i radio stanice rade: oni koji imaju interes u širenju sadržaja platiti troškove proizvodnje u napadu, tako da pristup može biti besplatan za sve sa pravom opremom. Ponekad to znači da časopisi imaju subvenciju od domaćina univerziteta ili profesionalna društva. Ponekad to znači da žurnali naplaćuje naknadu za obradu na prihvatio članke, koji će biti plaćeni od strane autora ili autora sponzora (poslodavca, sredstva agencija). OP žurnali koji naplaćuje naknade za obradu ih obično odreći u slučaju ekonomskih teškoća. OP žurnali sa institucionalnim subvencije imaju tendenciju da naplaćuju bez naknade za obradu. OP časopisa mogu dobiti po na smanjenje subvencija ili naknade ukoliko imaju prihode iz drugih publikacija, oglašavanje, po cijeni dodataka, ili pomoćne usluge. Neke institucije i konzorcija dogovoriti popusti naknade. Neki OP izdavača odreći naknade za sve istraživače povezanih sa institucijama koje su kupili godišnje članstvo u. Ima puno prostora za kreativnost u pronalaženju načina da plati troškove od recenziranih OP žurnal, a mi smo daleko od toga da iscrpljeni vašeg pamet i maštu.

Za duži uvod, sa živom linkovi za daljnje čitanje, vidim mog Otvoreni Pristup Pregled, http://www.earlham.edu/~peters/fos/overview.htm


Prvi stavili onlajn 29 decembar 2004.

Za uvod knjige dužine, vidim mog Otvoreni Pristup (MIT Press, 2012.), što je samo po sebi OP. knjiga početnoj stranici sadrži linkove na OP izdanja i sve veću zbirku o novostima i dodataka.

Peter Suber
Direktor, Harvard Office for Scholarly Communication
Direktor, Harvard Open Access Project
Fakultet Kolege, Berkman Center for Internet & Society
Stariji Istrašivač, Scholarly Publishing and Academic Resources Coalition
Istraživanja Profesor Filozofije, Earlham College
peter.suber@gmail.com

Ovaj rad je licenciran pod Kreativni Commonsa Imenovanje 3.0 Sjedinjene Države Licence.
http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/us/

Original English text: http://legacy.earlham.edu/~peters/fos/brief.htm